Overlijden Jules Schelvis.

Het zijn van die berichten waar vaak snel overheen gezapt wordt tijdens journaals etc. Maar dit keer was er toch iets bijzonders wat mijn aandacht trok in dit bericht.  Veel van ons zullen de leeftijd van 95 jaar niet halen, dat deze man op die leeftijd overlijd is eigenlijk ook niets bijzonders, ware het niet dat het nooit de bedoeling is geweest dat hij zo oud zou worden.

En dat zal mijn interesse gewekt hebben. Even van te voren nog een korte docu gezien op Discovery over een paar machtswellustelingen tijdens de tweede wereldoorlog waarin voor de zoveelste keer mijn nekharen overeind kwamen bij de beelden van deportatie van duizenden mensen. Op de een of andere manier kan ik niet voorkomen intens verdrietig te worden bij het zien van die afschuwelijke beelden.  Tijdens het kijken van Pauw, wat later op de avond viel het me op dat voor de zoveelste keer Peter de Vries weer in dat programma zat. Is die vent nou zo verschrikkelijk publiciteitsgeil of hoe moet ik dat onderhand zien. Ik kan die telkens terugkerende rotkoppen bijna niet meer verdragen. Dus even snel zappen en tot mijn verbazing bleef ik hangen bij een lezing door Jules Schelvis. Zijn relaas met betrekking tot Sobibor afgewisseld met beelden en muziek zorgde voor een intens verdriet wat geleidelijk aan plaats maakte voor woede. Want even terug gezapt naar Pauw was daar onze Nationale salonsocialist Samson het vluchtelingenbeleid aan het verdedigen. Omringd door een trotse mevrouw die een paar drugscriminelen op had gesloten die dag en heel Brabant in de lach laat schieten door te denken dat ze de Criminaliteit in Brabant een zware slag hebben toegebracht. Ook Peter R de Vries roert zijn mondje en zelfs Jort Kelder mag straks even zijn mening geven over het stiekum wegsluizen van miljarden door de allerrijksten op deze wereld. Ook geldspecialiste Marike Stellinga zit ongeduldig te wachten tot dat ze aan het woord wordt gelaten door Pauw. Mijn gedachten zijn dan al snel, lul toch niet zo uit je nek, want je zit zaken te verdedigen die gewoon niet kloppen.

Na het zien van de beelden van Jules Schelvis en de verschrikkingen nog vers op mijn netvlies kon ik niet anders dan in woede uitbarsten en constateren dat het hele zooitje wat bij Pauw zat er dus geen ene moer van begrepen heeft. Hoog opgeleid, flink wat geld op de bank, en prachtige carrieres , maar allemaal te stom om voor de duvel te dansen.
Ze schijnen geen van allen te snappen dat het vluchtelingenprobleem oorzaak is van geloof, macht en geld en dus oorlog. Speciale vluchten voor vluchtelingen om de onwaarschijnlijk gevaarlijke boottochten naar Lesbos te voorkomen. Domme en gevaarlijke afspraken maken met Turken over dit onderwerp. En niemand van het hele zooitje durft hardop te zeggen dat het probleem bij de bron moet worden aangepakt in de landen waar de vluchtelingen vandaan komen. Durft er van dat hele zooitje hoogopgeleiden nou niemand te zeggen dat het schandalig is wat er in die landen gebeurd en dat daar niets aan gedaan wordt. Te bang voor de gevolgen van minder handel of macht en angst voor bijvoorbeeld een vent in Rusland die beweerd dat homofilie een ziekte is en laat dat nou de leider zijn van het grootste land ter wereld. Niemand durft te zeggen dat het een grote hufter is die Poetin, die ook slim geld wegsluist. Niemand durft hardop te zeggen dat er geen barst van klopt. 

Elke ambachtsman van stratenmaker tot loodgieter weet dat je een probleem wat er is bij de bron aan moet pakken en dat alle andere manieren lapmiddelen zijn die vaak maar even werken en tot nog grotere problemen lijden. Dat het zooitje zogenaamde hoogopgeleiden te gast bij Pauw dit niet in de gaten heeft of niet over durft te spreken zegt iets over ons land. Wat zijn wij met z'n allen een stelletje laffe klootzakken aan het worden door niet het probleem bij de bron aan te durven pakken of op zijn minst hier over te praten.  Maar de gasten bij Pauw zijn weer met hun tokus op TV geweest, en dat telt en schijnbaar niets anders.