NOS slaat plank mis 

Even zeiken over wat de NOS uitzond op vrijdagavond met betrekking tot de handboogsport en Sjef van den Berg. Pas nadat Sjef van den Berg een mooie prestatie had neergezet in Rio door zich naar de halve finale te schieten vond men het bij de NOS wel leuk om hier ook enige aandacht aan te besteden. De presentator van dat moment, Tom Egberts, vond het nodig dat er een soort van

deskundige bij moest staan die op zijn manier commentaar moest leveren. Ik ken de man niet en dat wil ik ook graag zo houden. Ik zal ook niet de moeite doen om zijn naam te achterhalen, want dan zou ik die hier moeten vermelden. Dat is dan weer koren op de molen van desbetreffende persoon want hij krijgt aandacht die hij volgens mij niet verdiend. Het aantal seconden dat Sjef in beeld is geweest haalde de minuut niet. En als klap op de vuurpijl kon die meneer langs Tom Egberts het niet laten om de ons zo geliefde handboogsport te gaan vergelijken met Darts, Snooker en biljart. Een beetje lacherig en met een ondertoon van, dat is toch geen sport, lieten ze ook nog beelden zien van Darts. Ik heb niets tegen Darts, sterker nog ik kijk er graag naar, en wat Snooker betreft, ik kan het geduld op brengen om een hele wedstrijd uit te zitten. Inderdaad, niet al te veel actie maar wel sporten waar veel tactiek en techniek bij komt kijken. Een sporter op een groot podium bij Darts in een zaal vol alcohol drinkende en schreeuwende mensen zal het niet makkelijk hebben, dus daar kan ik veel respect voor opbrengen. Een biljarter die het spelletje goed beheerst is een waar genoegen om naar te kijken. Maar als dan ook nog gemeld wordt dat de regelgeving omtrent alcoholgebruik in Olympische sporten dan misschien maar aangepast moet worden zodat bijvoorbeeld Darts ook Olympisch kan worden schiet je natuurlijk helemaal in de lach. De omgekeerde wereld. Maar de lach verdween van mijn gezicht en sloeg om in boosheid en frustratie.

Er waren zoveel prachtige momenten om te laten zien tijdens het toernooi in Rio, toch vond de redactie het nodig om beelden van Darts te laten zien, die lagen dus al klaar en het kan niet anders dan dat dit van te voren geregeld is door de redactie en regie van de NOS of hoe die club tegenwoordig dan ook mag heten. De beelden die ze lieten zien werd door de commentator van die beelden, volgens mij eentje van Eurosport, ook nog eens een gruwelijke fout gemaakt door een pijl die dik op de rand van de 9 zat te beoordelen als een 8. Ondeskundigheid ten top als het om handboogsport gaat dus. Maar waar ik me zo aan ergerde is het beleid bij de NOS dat als er aanleiding is om aandacht te geven aan de handboogsport zo'n lullo even alles in een verkeerd daglicht moet plaatsen. Die kerel had absoluut geen verstand van de handboogsport en dat is ook niet erg, maar houd er dan je mond over dicht of laat je wat genuanceerder uit.

Het verhaal is zich dus aan het herhalen toen de huidige coach van het recurveteam in Italië, Wietse van Alten in de studio van de NOS geïnterviewd werd door onze nationale billartbalkop van Gelder naar aanleiding van zijn toenbehaalde bronzen medaille. Een van de eerste vragen van kletskop van Gelder aan Wietse was of hij handboogschieten op de kermis had geleerd. Dit voorval is al weer flink wat jaren oud maar de strekking was van eenzelfde kaliber. Minachting voor de handboogsport door een stelletje omhoog gevallen zogenaamde sportdeskundigen. Als je ergens geen verstand van hebt, dan maak het maar belachelijk schijnt de trent te zijn. Ik snap, en velen met mij, dat niet elke sport in Rio de aandacht kan krijgen die het verdiend, dan komen we echt televisies en uitzendtijd te kort. Een dag heeft nou eenmaal maar 24 uur en daar moeten we het mee doen. 

De aandacht die Wietse van Alten toentertijd kreeg voor de handboogsport was miniem, maar wel voldoende voor aanwas in de handboogsport. De vierde plaats 4 jaar geleden van Rick van der Ven in Londen heeft geleid tot enorme positieve uitstraling van de handboogsport en flink wat aanwas in het ledenaantal bij vele verenigingen. Promotie ten top dus. Elke handboogsporter in Nederland heeft met spanning naar de prestaties zitten kijken van onze drie toppers Sjef van den Berg, Rick van der Ven en Mitch Dielemans. Het mag niet vergeten worden om te vermelden dat deze drie kerels de afgelopen 4 jaar enorm hard gewerkt hebben om in Rio hun kunnen te laten zien. Zij dwingen respect af door heel veel te doen maar nog veel meer te laten, zoals uitbundig feest te gaan vieren en zich te bezatten. Als een andere sporter in een totaal andere sport dat wel doet en vervolgens alle aandacht van de wereld krijgt van de NOS, zit er iets goed scheef. Alleen al de poging van sommige commentatoren en bloggers om het drankgedrag van een sporter goed proberen te praten of te schrijven is een belediging voor al die andere sporters die wel de moeite genomen hebben om zich aan het regelement te houden.

Ik heb met volle teugen genoten van de prestaties van onze drie kanjers om maar even in de woorden van Erica Terpstra te vervallen. De handboogsport is er een met vele tradities en de belangrijkste is, er is alleen strijd aan de schietlijn, en altijd respect voor elkaars kunnen. Daar kunnen vele andere sporten een dikke vette punt aan zuigen. Wij hebben in onze sport geen last van baldadige suporters, vernielen van treinen, fonteinen etc etc. De handboogsport verdiend het dan ook niet om door de NOS belachelijk gemaakt te worden. Complimenten aan bijvoorbeeld Dione de Graaff die wel op een normale manier melding maakte van het net niet naar de finale mogen van Sjef van den Berg. Tja, je hebt ergens verstand van en kan presenteren of je lult maar wat raak in de hoop dat niemand het in de gaten heeft. Het is mijn mening in deze, en daar zult u het mee moeten doen.