Camranger voor dslrcamranger hansnl1

De camranger, een handig apparaatje om draadloos op afstand uw DSLR (spiegelreflex camera) camera te bedienen.

Diafragma, focus, iso, sluitertijd,  via bv uw Ipad te bedienen. Ook voor mooie timelaps.

 De camranger

In de zomer van 2014 heb ik dit apparaatje aangeschaft en als je er wat tijd in steekt kan het tot mooie resultaten leiden. Voor pakweg $300 dollar ben je in het bezit van deze uiterst handige toevoeging op uw camera uitrusting. Op dit moment zullen in Europa de kosten voor dit draadloze verbinden van uw spiegelreflexcamera met bijvoorbeeld een Ipad zo rond de €330 liggen. Het aparaat voelt robuust en degelijk aan en na aanmelden bij camranger, kunt u de software downloaden voor op uw Iphone, Ipad, Imac, Android of Windows toestel. Na installatie van de software koppelt u uw camera aan de Camranger en als de batterij goed opgeladen is kunt u makkelijk een draadloze vebinding maken via het WiFI netwerk. Opladen kan via een bijgeleverde kabel via USB. Na een paar uur is de Camranger geladen en kunt u die 5 a 6 uur gebruiken, afhankelijk van de situatie en temperatuur. Kijk voor de zekerheid even op de site van camranger of deze ook geschikt is voor uw camera voor u tot aankoop overgaat.

Fotografie met de camranger

In eerste instantie was de aanschaf van deze camranger bedoeld als video-controle mogelijkheid van de camera op de Ipad. Mijn Ipad heeft een Retina scherm en eerlijk is eerlijk, dat is een goed en zuiver beeld. Na lang zoeken en bellen met Canon en Mac kwam ik er achter dat het niet mogelijk is de Ipad als monitor te gebruiken, zelfs niet met verbinding via een kabel. De meeste toestelen kunnen wel een HDMI singnaal uitzenden maar niet ontvangen. Dat is heel jammer want anders was mijn probleem al opgelost geweest. In mijn speurtocht kwam ik op de Camranger en na vele reviews gelezen te hebben heb ik de gok maar gewaagd. De grootste teleurstelling was toen ik bevestigd kreeg wat ik al vermoede dat het toestel geen video kan streamen, dus geen continu controle over je video-opname. Je kan een opname niet terug zien via de in mijn geval Ipad. Daarom beperk ik me in dit artikel tot de combinatie DSLR Camranger en Ipad. Tijdens een van mijn eerst proefopstellingen kwam ik er achter dat je het fototoestel niet alleen in RAW moet zetten want dan zie je de gemaakte opname niet. Is eigenlijk ook wel logisch, je gaat RAW foto's niet zo snel bewerken op een Ipad of Iphone. Het was toch wel even zoeken en speuren waarom ik een gemaakte opname niet terug kon zien op de Ipad. Helaas ben ik net zoals zovelen, gebruiksaanwijzingen lezen, ho maar. Lees verder hoe dat probleem op te lossen is.

Camranger instellingen

Nadat de camranger is aangesloten kan het fotograferen beginnen. Natuurlijk moet u even op uw toestel, in mijn geval, de Ipad, de WiFi instellingen even aanpassen. Er moet verbinding gemaakt worden met de camranger. Natuurlijk moet u eerst even de software van Camranger instaleren op uw Ipad. Als de camranger aan staat en uw verbinding met de Ipad is gemaakt ziet u eigenlijk meteen dat u de knop live view in het scherm moet aanklikken zodra u het programma op uw Ipad heeft geactiveerd. Je ziet meteen waar de camera op gericht is en je kan vervolgens je diafragma, iso, sluitertijd etc etc instellen. Je camera kan je het beste zetten op M (manual) op mijn Canon EOS 5D Mark III heb je drie custom instellingen die ook te gebruiken zijn. Ga je voor automatisch zal een gedeelte natuurlijk niet werken. Maar het merendeel van de fotografen die in het bezit zijn van dergelijke camera zullen niet snel alles op de automaat zetten.

Camranger Focus

Heb je eenmaal je scene gekozen is er nog de mogelijkheid om op een onderdeel in de scene te klikken en dan wordt het hele spul op dat punt ingezoomd. Nu kan je zeer nauwkeuig met de focus instellingen op je Ipad scherp stellen. Maak je foto en na een paar seconden verschijnt er een thumbnail van je foto boven in beeld. Klik hier op en de foto wordt gedownload. Nu kan je de gemaakte foto in Ipad groote bekijken. Let wel op, is de foto alleen in RAW formaat gemaakt zal je de foto niet zien, maar alleen de thumbnail. Stel je camera in dat er ook een jpeg wordt opgeslagen. Die is goed te zien en nu heb je een veel betere controle over je foto dan op het kleine LCD scherm van de camera. Cotrole over je foto is nu al veel beter dan via het klein LCD scherm van je camera.

Camranger foto's vergelijken.

Klik je links boven in het scherm op je Ipad dan zie welke foto's je allemaal gemaakt hebt, en op je camera staan. Let op, ook hier zullen de RAW images te zien zijn als thumbnail maar als je die aanklikt sluit de Ipad het camranger programma. De JPEG afbeeldingen kan je beeldvullend zien maar het mooie is als je meerdere opnames hebt gemaakt van hetzelfde object, dan kan je de foto's vergelijken (compare) en eventueel waarderen. Dit is erg makkelijk, wat niet goed is gooi je weg en wat goed is bewaar je. Let wel even op, op dit moment staan de foto's nog steeds alleen maar op je kaart in de camera of het geheugen van de camera. Ga terug naar het hoofdscherm en daar kan je onder in het scherm kiezen wat je met geselecteerde foto's die boven als thumbnail worden weergegeven moet worden gedaan. Je kan ze verwijderen maar ook op je Ipad opslaan. Op dat moment worden ze pas echt gedownload naar je Ipad. Kies je voor via mail versturen, dan moet je wel goed bedenken dat je Ipad verbinding heeft met de camranger en niet met het internet, de foto zal dus niet via mail verstuurd worden. Ook na afsluiten van de camranger als de Ipad weer naar zijn normale internetverbinding is verbonden gebeurd er niets. Misschien dat ik iets fout heb afgesteld in de Ipad of het programma van Camranger, maar bij mij werkte het niet. Is ook niet zo erg, de meeste fotografen zullen hun SD of Flash kaart uit de camera nemen en in hun computer stoppen om met de opnames aan de slag te gaan. 

Timelaps met de camranger

Dit is voor mij een van de mooiste dingen die je met de camranger kan doen. De timelaps opname. Sommige DSLR camera's hebben dit standaard ingebouwd, mijn Canon EOS 5D Mark III echter niet. Dan is de camranger de ideale oplossing. In de zomer van 2015 werd de jaarlijkse meteorieten regen verwacht. Mijn bedoeling was om naar een afgelegen plaats te rijden en daar mooie nachtopnames te gaan maken. Door omstandigheden kon dat niet, maar ik heb de tripot buiten in de tuin gezet met de camera in de juiste positie. De opgeladen camranger er aan gehangen en vervolgens lekker met een biertje binnen op de bank met de ipad 250 foto's gemaakt met lange sluitertijd , diafragma helemaal open, en de timelaps op de Ipad alles compleet ingesteld. Hoelang de sluitertijd moet zijn, hoelang de pauze moet zijn tussen de foto's in en hoeveel foto's er gemaakt moeten worden. Dit is niet zo moeilijk uit te rekenen. Als je een timelaps van 10 seconden wilt maken met een framerate van 25 FPS dan is dat 10 maal 25 is 250 foto's. In dit geval met bijvoorbeeld een sluitertijd van 30 seconden met 30 seconden pauze om de foto te laten genereren in het toestel kom je op 25 maal 60 seconden. 25 minuten is dus een flinke tijd dat je camera volop te werken heeft. Soms geeft de batterij van je camera eerder de geest. Bij mij tenminste wel zodat ik tevreden moest zijn met 200 foto's. Misschien moet ik niet zo lang klungelen voor ik met de timelaps begin, dat scheelt enorm in de accu. Telkens als een foto gemaakt wordt zie je die op de Ipad. Voordeel je hoeft niet bij je camera te blijven staan, alles gaat automatisch en je krijgt het niet koud. Mijn plan is om nog eens een keer naar een van onze waddeneilanden te gaan en dan vanuit mijn auto met de Ipad de camera te bedienen om zo een mooie startrail te maken. Hoop dat dit er in 2016 van gaat komen. Lees ook het volgende stukje m.b.t. lange sluitertijd.

Lange sluitertijd met de camranger.

Elke fotograaf weet dat als de camera met lange sluitertijd is ingesteld dat je dan ook van de camera af moet blijven. Elke aanraking, trilling of beweging geeft bewegings onscherpte. Met de Ipad druk je af dus de camera krijgt geen beweging. Op die manier werkt de camranger dus fantastisch als afstandsbediening. De langste sluitertijd die in te stellen is in de Canon EOS 5D Mark III is 30 seconden. Dit is bij extreme duisternis niet altijd lang genoeg. Dan zal je moeten kiezen voor de stand Bulb. Hier kan je net zo lang als je wilt de sluitertijd bepalen maar moet je de slutierknop die tijd vast houden. Dat geeft altijd beweging in de camera dus dat gaat geen goed resultaat opleveren.  Met de camranger kan je instellen zo lang als je zelf wilt. De camera moet dan wel in Bulb staan anders gaat het niet. Let wel op, want als je bijvoorbeeld 45 seconden sluitertijd kiest zal nadat de foto is gemaakt de camera ook ongeveer 45 seconden nodig hebben om de foto te genereren. In die tijd kan je dus geen foto maken. Ga je een timelaps maken zal je dus ook in moeten stellen dat de pauze tusen het maken van de foto's minimaal 45 seconden is.

Om een mooie timelaps te maken is het verstandig om in RAW en JPEG tegelijk te fotograferen om een goede nabewerking van de foto's te kunnen maken. Hier is genoeg op te vinden als je even googled. Het nabewerken van bijvoorbeeld 200 foto's in RAW vereist wel het nodige van je PC. Je wilt natuurlijk alle foto's hetzelfde er uit laten zien dus zullen ze ook allemaal tegelijk bewerkt moeten worden. Geloof me, in een keer alles goed zal maar weinigen lukken.

Lastige posite van camera en de camranger.

Ik werk met een manfrotto tripot en die kan de kop 90 graden kantelen. Op die manier is het makkelijk als je bijvoorbeel een object op tafel hebt liggen en je wilt dat van bovenaf fotograferen. Nadeel is dat je dan het LCD scherm van je camera niet meer ziet en ook niet ziet wat voor instellingen er zijn gemaakt. De camranger aangesloten op bijvoorbeeld een Ipad biedt uitkomst Je kan nu via je Ipad al je camerainstellingen goed zien. Het resultaat kan meteen bekeken en beoordeeld worden. Je hebt je handen vrij voor lichtafstelling en scene. De live view modus zorgt ervoor dat je precies kan werken.

Macrofotografie en de camranger.

Dit is heel goed mogelijk om alle redenen die ik al opgesomd heb maar er is meer. Camranger heeft ook een optionele toevoeging voor op je tripot. Deze kan automatisch je camera laten zaken of omhoog gaan. Tot op de mm naukeurig is dat ook weer draadloos via je Ipad af te stellen. Deze extra optie is dan wel de StackShot nodig. Dit apparaat zorgt voor de hoogte instelling en kan zorgen voor een perfecte foto in meerdere lagen met verschillende focus genomen. Hier heb ik absoluut geen ervaring mee maar wat ik begrijp uit de handleiding kan het bedieningsgedeeldte van dit apparaat overgnomen worden door de camranger. Meer hierover lees je op:http://camranger.com/macro-focusstacking/

Stackfoto

Hier heb ik nog geen ervaring mee maar met de camranger kan je een serie foto's maken met verschillende focus afstanden. Het lijkt me geweldig om hier mee aan het experimenteren te gaan. Mocht er iemand zijn die hier al ervaring mee heeft met de Canon EOS 5D Mark III in combinatie met de Camranger dan zijn reacties in het onderstaande formulier van harte welkom.

Gevaarlijke positie camera bijvoorbeeld handboogsport

Een van mijn bezigheden is de handboogsport. Ik heb me voorgenomen ook nog eens wat foto's en video's te maken van handboogsporters maar dan van voren genomen. Normaal gesproken kan dit absoluut niet want het is veel te gevaarlijk en de handboogschutter zou wel eens een pijl in je donder kunnen schieten. Staat er echter alleen een camera op een tripot dan is de camranger natuurlijk een perfect middel om opnames te maken die anders niet mogelijk zijn of heel veel werk kosten aan het veilig positioneren van de cameraman. Ook hier, zodra ik de tijd krijg ga ik dit proberen en zal het op deze site publiceren. U kunt zelf nog wel meer situaties invullen waarbij u liever niet achter de camera staat, maar op afstand deze toch goed wilt bedienen.

Natuurfotografie en de camranger.

Je toestel strategisch opgesteld ergens in het bos en op een afstand je camera bedienen lijkt me fantastisch om te doen. Met de Motorized Tripod Head (MP-360) & CamRanger PT Hub samen voor for $229.99 kan je ook je vertikale en horizontale beweging maken met je camera. Dit is voor mij iets te hoog gegrepen maar lijkt me fantastisch om te hebben. Deze toevoeging op je camranger lijkt me fantastisch om panoramafoto's of timelaps te maken. Op de site van Camranger kan je hier meer over vinden. In de loop van de komende maanden zal ik meer gaan werken met de camranger en en mijn bevindingen hier publiceren. Blijf daarom regelmatig naar kijken naar deze site als u op de hoogte wilt blijven. Mochten er vragen zijn of op en aanmerking op dit artikel, meld ze gerust doormiddel van het reactieformulier in te vullen.