Fotografie als hobbyMolen hansnl

Allereerst, ik ben zeker geen fotograaf, eerder een hobbyist die er lol in heeft om apparte foto's en opnames te maken.

Canon EOS 5D Mark III

Met mijn camera, een Canon EOS 5D Mark III probeer ik te leren hoe een en ander in zijn werk gaat. Video opnemen ging me redelijk goed af maar fotografie is toch nogal wat anders. Omdat voor mijn hobby het nodig is om af en toe ook goede foto's te maken heb ik besloten deze camera aan te schaffen omdat hier ook video mee mogelijk is. Nou, dat heb ik geweten.

Sigma EX 24-70 mm

Waar er met mijn Panasonic HD cameraatje geen problemen waren met focus en scherpstellen en makkelijk in de hand te houden en tegelijkertijd scherpstellen is dat met de Canon EOS 5D Mark III toch wel even wennen.
Vanuit de hand filmen doe ik er eigenlijk nooit mee, want dat is voor mij onbegonnen werk, hier moet je heel veel hulpmiddelen voor aanschaffen en die zijn niet bepaald goedkoop. Het gewicht van de camera inclusief lens, een Sigma EX 24-70 mm is al gauw 1825 gram.
Daar komt bij dat deze lens geen Image Stabilizer heeft. Zoals u waarschijnlijk weet kan je een camera het beste stil houden als er contact is via het gezicht (oog) en de viewfinder. Helaas dat gaat niet met de Canon. In de videomodus moet je het resultaat van je instellingen bekijken via het lcd scherm. Om toch een wat rustig beeld te krijgen is het dan nodig om de camera wat verder van je lichaam af te houden, de armen licht gestrekt, dan werken die als stabilisator. U raad het al, dan komt de wet van kracht maal arm om de hoek kijken en hoe verder je de camera van je afhoud, hoe zwaarder dat in de hand is. Als rugpatient hou je dat niet lang vol, en ik kan het weten. Dus veel wordt gedaan vanaf de tripod, een Manfrotto.

Gelukkig ben ik in het bezit van een Bernardo mini draaibank en verzin en maak allerlei zaken die ik denk nodig te hebben bij fotografie en videografie. Een beetje stadycam kost al gauw duizenden euro's en dat gaat me echt te ver, dus die heb ik zelf maar een gemaakt evenals een cameracrane, en een slidecam. In de nabije toekomst zult u op deze site van hansnl.nl hier nog vast en zeker meer over kunnen lezen en zien. Ook gemaakte films met die hulpstukken zal ik dan laten zien en eventueel hoe ik dat in elkaar genkuntseld heb.

Canon EF 16-35mm F4 L IS USM

Na lang wikken en wegen heb ik gekozen voor de Canon EF 16-35mm F4 L IS USM lens. Ik mocht een lens uit zoeken van iemand en die ben ik dan ook zeer dankbaar voor deze uitermate gulle gift.
Het is even wennen met dit groothoek objectief maar de eerste resultaten voor fotografie zijn veelbelovend. Waar ik met de Sigma EX 24-70 mm een diafragma van 2.4 kon instellen en eigenlijk bijna altijd genoeg licht had is het met de Canon EF 16-35mm F4 L IS USM wl even iets anders met zijn maximaal diafragma van 4. Door de ingebouwde stabilisator win je wel aanzienlijk in je sluitertijd dus dat maakt heel veel goed. Omdat ik meestal fotografeer en video-opnamens maak vanaf statief, slidecam, glidecam of cameracrane moet ik nog kijken hoe de camera zich gaat gedragen bij video-opnames. Ik denk dat de Image stabilizer zijn werk goed gaat doen. Ik houd u op de hoogte.

Lente 2016 voor het eerst op pad met de 16 35 mm F4 van Canon.

Op deze pagina een aantal foto's die ik gemaakt heb. Er zulllen er in de toekomst nog meer volgen blijf hansnl.nl dan ook in de gaten houden. Hebt u op of aanmerkingen dan hoor ik dat graag via mijn contactformulier