Foto plaatsen uploaden joomla JCE editor

Een terugkomend probleem voor velen van u is het plaatsen van een foto in een artikel en nog erger, het plaatsen van meerdere foto's tegelijk.

Ik moet bekennen het is ook nogal omslachtig maar als u het eenmaal onder de knie hebt dan zult u versteld staan van het gemak waarmee joomla en de JCE editor u van dienst kunnen zijn. 

Bron
Camera
Fotogrootte
Fotonaam
Google
Serie foto's Hernoemen
Foto uploaden
Foto Plaatsen

Bron

De ketting is zo sterk als de zwakste brak, een veelzeggende spreuk die hier zeker van toepassing is. Het begint bij de bron, de foto of foto's. Maakt u foto's met een mobieltje, denk dan niet dat u dezelfde kwaliteit kunt verwachten als van een goed fototoestel. Maar kunt u zich niet inhouden dan is er een basisregel, houd uw toestel horizontaal. Rechtopstaande foto's zijn eigenlijk alleen maar mooi bij portretfoto's en dan afgedrukt en in een mooie lijst. De meeste schermen waar digitale foto's op bekeken worden zijn tegenwoordig breedbeeld (16:9) die verhouding houd in dat het beeld breeder is dan hoog. Ook uw TV zal breeder zijn dan hoog tenzij u nog kijkt op een heel oud model. Foto's en vooral digitale kunt u vaak ook op uw TV bekijken en het is toch jammer als links en rechts naast de foto een flink stuk zwart te zien is. Zonde van de pixels die niet gebruikt worden. Overigens, onze ogen zitten naast elkaar en niet boven elkaar, dus we zien meer in de breedte dan in de hoogte.

Camera

Uw digitale foto genomen met een digitale camera heeft een aantal eigenschappen waar rekening mee gehouden moet worden. Hebt u een spiegelreflexcamera, dan kan het zijn dat u fotografeerd in RAW mode. deze foto's kunt u niet uploaden en dient u eerst te bewerken en om te zetten in JPEG, JPG, of PNG. Hebt u de mogelijkheid om uw foto meteen in de juiste grootte te schieten dan scheelt u dat enorm veel werk op de pc als deze op een site gezet moeten worden. Kies voor een grootte van ongeveer 800 of 900 px breed. Op die manier hoeft u de foto bijna niet meer te bewerken. 

Als u uw fotokaartje of andere drager van de digitale foto's aansluit op uw PC dan kunt u zien hoe groot een foto is in PX (pixels) en hoeveel MB's een foto is. Een RAW foto kan wel 10 of meer MB's groot zijn dus die krijgt u nooit geupload. 2 MB per bestand is het maximale wat uw site kan uploaden. Maar zelfs 2 MB per foto is veel te groot en uw site zal heel traag worden. Kunt u uw toestel dus instellen in de grootte van de foto, of misschien zit er wel een instelling op die aangeeft VOOR INTERNET OF WEB, maak daar dan gebruik van.

Fotogrootte

Uw foto of foto's zijn te groot, wat nu? Elke pc heeft wel een ingebouwd fotobewerkingsprogramma. Laad hier de foto's in die u inmiddels in een mapje op uw pc heeft staan. Zoek even uit hoe u de foto's kunt verkleinen en kies altijd voor verhoudingen behouden, anders krijgt u ovale  wielen als er een auto op de foto zou staan. Kies voor ongeveer 800 of 900 px breed en laat de hoogte over aan de  pc. Klik op opslaan en u bent nu bijna klaar om uw foto, foto's te uploaden. Nog een ding moet gebeuren en dat is de naam van de foto.

Fotonaam


In de wirwar van foto's en fotomapjes in uw joomlasite is het makkelijk als uw foto een herkenbare naam heeft. Dus een foto die  "image-93879327.jpg" heet zegt niet zoveel en ook Google zal niets met die naam doen. Hernoemen dus die handel. Hoe moet die foto dan gaan heten? Tja, ik denk dat het afhankelijk is van waar het over gaat. Hebt u een natuurwandeling gemaakt in november dan zou de foto kunnen heten "natuurwandeling-nov-1.jpg"
Let wel op dat de extensie die achter de punt staan het zelfde moet blijven. Dit kan JPEG, JPG, of PNG zijn. Natuurlijk mag de punt niet ontbreken. In dit geval wordt tussen NATUURWANDELING en NOV een streepje geplaatst. Dit is omdat veel systemen geen spatie herkennen in een bestandsnaam. Uw foto is immers een digitaal bestand.

Google

Uw foto of foto's vindbaar maken voor google, als bovenstaande foto bijvoorbeel op de site voor KBO-Zeeland zou moeten komen staan dan kan het verstandig zijn om ook KBO te gebruiken in de bestandsnaam. Waar wordt op gezocht op het internet? Zoekt men op KBO, dan kan het zijn dat in de zoekresultaten als je op afbeeldingen klikt uw foto na een tijdje gevonden wordt. Klikt men dan op de foto zie je meestal waar die foto ergens staat op het internet en hopla, u hebt er weer een bezoeker bij.

Seriematig-Hernoemen

Moet u veel foto's hernoemen dan zijn hier automatische procedures voor maar die zijn voor elk computersysteen weer anders. Wilt u weten hoe dat op uw PC moet, gewoon even Googlen en u vind een schat aan informatie om u te helpen bij deze klus. Bijvoorbeeld deze site: https://www.seniorweb.nl/tip/tip-foto-s-op-volgorde-hernoemen
Op een Mac werkt het weer anders en kan je de Automater gebruiken, maar het voert veel te ver om hier dieper op in te gaan, u foto's moeten immers op de site gezet worden.

 Foto Uploaden

Als u uw foto of foto's in de juiste groote hebt gemaakt en van een juiste naam hebt voorzien dan kan de foto op verschillende manieren worden overgebracht naar uw site zodat u deze op heel veel verschillende plaatsen in uw site kan gebruiken. Vaak is een foto nodig binnen een artikel en dan is het handig als u niet uit de editor van hoeft waar u uw artikel in het bewerken bent. Op de bijna alle sites die ik als vrijwillier voor de diverse verenigingen en organisaties heb gemaaakt heb ik de JCE editor geinstaleerd. Sterker nog, meestal koop ik elk jaar wel een update om het u nog gemakkelijker te maken doormiddel van een aantal plugins die in de PRO versie zitten van JCE. Als in het menu-gedeelte van uw editor het vierkantje met het gele sterretje  staat dan kunt veel meer dan in de standaard JCE editor en nog veel meer dan in de standaar joomla editor TinyMCE. Als uw cursor op de plaats staat waar u een foto wilt invoegen en uw foto is nog niet beschikbaar, dan kunt u dit icoontje aanklikken en er verschijnt een popupvenster.imgmanager ext

In de popup die vershijnt kunt u heel veel dingen regelen die standaard niet mogelijk zijn in Joomla. Daardoor kan het allemaal wat onoverzichtelijk over komen maar eenmaal gewend aan deze manier van werken wilt u nooit meer terug. Er verschijnt in die popup een mappenlijst van wat aanwezig is in de map images in uw joomlasite. Houd dit zo overzichtelijk mogelijk en u zult veel makkelijker uw fotobestanden kunnen terugvinden op te gebruiken in uw site. Stel uw hebt een paar foto's van iets gemaakt die u graag in uw artikel wilt hebben staan. Dan moet die foto die al  klaar hebt staan in een mapje ergens op uw computer, kaartje, USB stick of wat dan ook. Die moeten dus eerst worden geupload voordat u hier iets mee kunt doen. Het popupvenster wat verschijnt nadat u op het icoontje met het sterretje hebt geklikt toont in het onderste gedeeldte 3 kolommen. Links de hoofdmappen in Images dan het vervolg van die mappen met submappen of inhoud van de mappen, en daarnaast de kolome DETAILS. Zolang u in de voorgaande kolomen nergens iets selecteerd zal deze kolom leeg blijven. Maar klikt u op een bestand in een van de mappen zal in die kolom een voorbeeld en gegevens worden getoond van dat bestand, de foto of image. Daarnaast is een smalle kolom met een aantal kleine icoontjes die u verder helpen met wat er met het bestand moet gebeuren.

 Imagemanagerpopup

Wilt u uw zaken overzichteljk houden kies dan voor een duidelijke mappenstructuur. In de linker kolom staan de hoofdmappen die allemaal in de hoofdmap IMAGES staan. Wilt u een nieuwe hoofdmap aanmaken, zorg dan dat er geen enkele map of bestand is geselecteerd. Klik op NEW FOLDER boven deze kolommen, vul de naam in die u deze map wilt geven in het kleine popupvenster en klik op OK. Indien u een submap wil maken in bijvoorbeeld een map Laatste Nieuws zorg dan dat die map geselecteerd is en herhaal bovenstaande handeling. Op die manier zal een submap gemaakt worden in de map Laatste Nieuws als die in uw hoofdmap Images aanwezig is. Klikt u nu die aangemaakt map aan kunt beginnen met uploaden.

Een nieuwe map die u zojuist heeft aangemaakt zal nog geen foto's of plaatjes bevatten. Om hier iets in te zetten, zorg dat u die map geselecteerd hebt en klik op UPLOAD boven de kolommen. Een nieuw popvenster opent zich. Zie afbeelding hieronder. Klik op het plaatje voor een vergroting.
popup upload1

Er staat op dit moment natuurlijk niets in om up te loaden u hebt immers nog niets geselecteerd. Klik hier voor op de knop BROWSE. Dan opent zich de verkenner op uw computer en kunt u alle plaatjes en foto's die op uw computer, USB, SD kaart of wat dan ook selecteren. Uw van te voren klaar gemaakte foto's staan ergens op uw computer en ga naar die map. Selecteer de foto's die u wilt hebben en klik rechtsonder op KIES.

Het verkenner venster zal sluiten en in de popup ziet u welke bestanden klaar staan om te worden geupload. Klik op de knop UPLOAD en al die bestanden zullen naar de server worden gestuurd waar uw site op staat. Een voortgansg meter laat zien hoe ver het uploaden is.
Als u van te voren uw foto's op de juiste maat hebt gemaakt zorg er dan voor dat bij  Image Options in het uploadpopup venster Resize en Thumbnail niet zijn aangevinkt. Het kan zijn dat in de vershillende versies van JCE het beeld van de popups afwijkt van die op deze pagina staan maar het idee is altijd het zelfde.

U kunt meerdere foto's tegelijk selecteren doormiddel van de shift toets ingedrukt te houden. Let wel op want foto's die groter zijn dan 2 MB zullen niet worden geaccepteerd. Ook andere bestanden dan JPEG, JPG, PNG zullen niet kunnen worden geupload. Probeer niet om z.g. Gif plaatjes te uploaden. In de extensie GIF kan gevaarlijke code zitten die uw site kan besmetten. Bij controle door uw webmaster zullen GIF plaatjes als zeer gevaarlijk worden gezien en verwijderd. Als alles goed is gegaan zijn uw foto's nu in de juste map geupload naar uw site. Nu kunt u de plaatjes of foto's overal op uw site gebruiken in verschillende afmetingen.

Foto Plaatsen

Sluit alle popupvenster. U bent nu gewoon weer in de editor waar u tekst kan typen. Plaats uw cursor op de plaats waar u de foto wilt invoegen. Klik op het icoontje met het sterretje         

Het popupvenster van de Imagemager opend zich weer en nu kunt u in de map die u heeft aangemaakt de juiste foto selecteren en invoegen. Door op INSERT te klikken. Waarschijnlijk zal de foto niet op de plaats staan die uw wenst. Dat komt omdat u niet aan hebt gegeven hoe de foto moet worden uitgelijnd. Dit doet u door in de imagemagager in het bovenste gedeelte te kiezen voor een van de mogelijkheden achter Alignment. Rechtsboven in het popup ziet u meteen wat er gebeurd als u de verschillende mogelijkheden kiest. Vaak komt een foto het beste tot zijn recht indien hier gekozen wordt voor RIGHT. De tekst zal dan stoppen bij de foto en op die manier zal alles wat overzichtelijker worden op uw pagina. Hier moet u gewoon wat mee gaan spelen om het effect te zien.  Sla uw pagina op, ga naar de frontend en vernieuw uw pagina.

De foto of het plaatje zal zichtbaar zijn in uw artikel en speel maar eens met de posities en groote van uw foto die u allemaal in kan stellen in het popupvenster van de Imagemanager van JCE. Let wel op want geeft u uw foto een andere maat, dan kan het zijn dat automatisch de popup in de frontend is geactiveerd. Dat wil zeggen dat zodra iemand op de foto klikt deze wordt vergroot naar de afmeting die u hebt geupload. Hoe u hier mee om kan gaan leest u in het artikel POPUP maken en Serie foto's plaatsen met de plugin simple image gallery