Een link knop anker verwijzing in joomla artikel

Hoe maak je een link, knop, anker of andere verwijzing in een joomla-artikel. Voor uw webmaster gesneden koek

en zo eenvoudig dat ik vaak niet meer in de gaten heb dat de routine die ik inmiddels heb opgebouwd niet iedereen heeft. Immers uw website hoeft u maar af en toe iets toe te voegen of aan te passen. Ik daarintegen zit elke dag wel achter mijn pc om sites bij te werken. Het is dan ook leuk om u via deze pagina te kunnen helpen om zoveel mogelijk zelf deze dingen te regelen via uw site. Het is verstandig het aantal links binnen uw pagina te beperken tot maximaal 100. Dit in verband met de zoekbaarheid in Google. Let wel op want er staan veel meer links op uw pagina dan in eerste instantie doet vermoeden. Bijvoorbeeld een knopje om te reageren, de leesmeerknop, een knopje om uw pagina te printen een link naar Facebook om de delen of likeknop. Het zijn allemaal zaken waar u rekenning mee dient te houden. Ook het gebruik van de plugin om in een rits alle foto's binnen een categorie te laten zien zal voor elke foto een link tellen. Bent u bevreest voor het aantal links binnen uw pagina, neem dan contact met mij op, ik kan het heel snel voor u regelen en uitleggen waar het mis gaat.

De Editor

Vaak is in uw site een editor geinstaleerd, dit is meestal JCE editor aangevuld met de nodige plugins. Maar ook als u de standaard editor van Joomla TinyMCE, gebruikt is het een fluitje van een cent om een link toe te voegen in uw artikelen. Ik ga er even vanuit dat u ingelogd bent in de backend, maar ook als u via de frontend teksten bewerkt of maakt, het komt allemaal op het zelfde neer.

Allereerst moet u tekst typen om een link te kunnen maken. Bijvoorbeeld het woordje  LINK, waar hier niets mee aan de hand is. Echter als u hier een link van maakt staat er LINK en verwijst naar de homepage van deze site.
Het woordje heeft nu in de frontend een andere kleur gekregen, welke kleur is afhankelijk van uw template. Maar is wel altijd een afwijkende kleur van de rest van de tekst en meestal ook onderstreept. Nu is in dit geval het woordje LINK een verwijzing naar de homepage van deze site en is dus niet zo slim om dat zo te doen. Hier had ik beter HOME kunnen typen, dus wat er komt te staan maak de bezoeker van uw site duidelijk waar naar toe gelinkt wordt als op de link geklikt wordt. Wees hier altijd heel duidelijk in om bezoekers niet te laten verdwalen op uw site.Zodra u een stukje tekst of woord hebt getypt wat een link moet worden, selecteerd u dit in uw tekst door de cursor hier overheen te slepen. De tekst wordt dan "invers" en wil zeggen dat u met deze selectie van alles kan doen. 

De LINK maken.

Selecteer het woordje wat u als link wilt weergeven. In uw werkbalken van uw editor zoek even naar het icoontje wat ik rood omcirkelt heb in onderstaande tekening. Klik op het plaatje voor vergroting

Link icoon

Het is het icoontje wat een stukje ketting weergeeft van slechts twee brakken. Als u tekst heeft geselecteerd en u op dit icoontje klikt verschijnt het volgende popupscherm.
Popupscherm link

We blijven even in het eerste van drie tabbladen die deze popup heeft.
In het middelste gedeelte van deze popup kunt u kiezen wat voor soort link het moet worden, in dit geval kunt u kiezen uit:

  • Contacts
  • Content
  • Menu
  • Weblinks

Link naar Contact maken

Stel u klikt op contacts. Dan zal indien er contacten in uw site staan de contactperonen categorien verder uitbreiden, zodat u kan zien welke categorien u in contactperonen heeft. Klikt u vervolgens op de juiste categorie dan zal het verder uitbreiden met de contactperonen in die categorie. Let op het plusje voor de naam of categorie. Indien u nu op de naam van een contactpersoon klikt, gebeurd er schijnbaar niets, maar schijn bedriegt. Klik vervolgens maar onder in het popupscherm op INSERT en het popup venster zal sluiten. Sla u artikel op, ga naar de frontend en vernieuw uw pagina.
Uw woordje waar u zojuist een link van hebt gemaakt is nu een link geworden naar die contactpersoon die u had geselecteerd. Klikt een bezoeker vervolgens op die link zal naar die contactpersoon gegaan worden waarin u wel of niet een contactformulier te zien krijgt of de andere info zo u ingesteld hebt in contactpersonen of het menu-item wat maar die contactpersoon verwijst. Zolang als onder in het popup scher bij "Target"  --NOT SET--- staat, zal indien er op de link geklkt wordt, binnen uw site gebleven worden en zal geen nieuw tabblad in uw browser openen maar blijft u op u site.

Link naar artikel maken

Klikt u in het popupvenster op "Content", dan breid de lijst zich uit met de verschillende categorien die u in uw artikelbeheer heeft staan. Klik op de gewenste categorie en de lijst breid zich uit met de artikelen in die categorie.
Klik op het juiste artikel en onder in het popupvenste op "Insert" Uw link zal nu naar het artikel verwijzen wat u hebt geselecteerd, natuurlijk wel eerst uw artikel opslaan, naar de frontend gaan en uw pagina vernieuwen om het gewenste resultaat te zien. Ook hier geld, staat bij TARGET ---NOT SET--- blijft u binnen uw site en zal geen nieuw scherm in uw browser zich openen

Link maken naar artikel in K2

Toch kan het met de mogelijkheid om een link te maken naar een artikel fout gaan indien op uw site K2 is geinstaleerd. In dat geval kunt u aan uw webmaster verzoeken om even een plugin te instaleren die het mogelijk maakt om content (artikelen) die in K2 staan ook te selecteren in dat popupvenster. Standaard zit dit er niet in. Maar u kan dit soms makkelijk omzeilen als u uw link maakt naar bijvoorbeeld een Menu-Item. Om te zien of uw artikelen hebt staan in K2 ga dan in de backend naar COMPONENTEN en als daar K2 tussen staat is de kans groot dat uw artikel wat u zoekt niet onder INHOUD staat maar als artikel in K2. In tegenstellig tot joomla normale artikelen kan in het popup venster wat verschijnt als u op het link icoontje klikt een probleem onstaan doordat onder CONTENT in het middelste gedeelte geen verwijzing te zien is naar artikelen die in K2 staan of de categorien in K2. Als u makkelijk naar een K2 artikel wilt linken neem dan even contact met mij op.

Link maken naar Menu-item

De meeste artikelen (die niet in blog staan) hebben wel een menu-item wat naar het artikel verwijst. In dat geval klikt u in het popup venster in het midden op "MENU" En de lijst breid zich uit met alle menu's op uw site. Kies hier het hoofdmenu en alle menu-items worden zichtbaar in de lijst. Klik op het menu-item wat u wenst te gebruiken klik op "INSERT" onder in de popup en sla uw artikel op. Ga naar de frontend en u link verwijst naar het menu-item en zal zich zo ook gedragen, alsof u het menu-item zelf aanklikt. Ook hier weer, vernieuw uw pagina in de frontend.

Externe link maken

Kiest u in het popupvenster voor Weblinks gebeurd eigenlijk hetzelfde als hierboven beschreven maar dan met de weblinks die in uw site staan. Hier echter moet even goed opgelet worden. Vaak is in uw site het gedeelte weblinks zo ingesteld dat wanneer er op een link geklikt wordt er een nieuw tabblad opent in uw browser. Dat komt omdat hier is ingesteld bij TARGET  "Open in new WIndow" Het heeft de voorkeur om dit bij dit type links in het popup venster ook zo in te stellen indien u verwijst naar een externe pagina op het internet. Op die manier wordt uw site niet afgesloten door de bezoeker maar een nieuw tabblad geopend in de browser. Ook kunt u een pagina op het internet linken als u dat wenst. Ga naar de gewenste pagina op het internet en copieer de link in de URL balk. Plak die vervolgens in het popupvenster bovenin en kies bij TARGET voor "Open in New Window" Sla uw artikel op en ga naar de frontend waar u eerst u pagina moet vernieuwen om het gewenste resultaat te zien.

Links verwijderen

Indien u een link wilt verwijderen uit uw pagina, selecteer deze link dan zodat die invers wordt en in de menubalk van uw editor verschijnt de mogelijk heid om naast het icoontje met de brakken van de ketting, op het icoontje te klikken daarnaast, wat verboken brakken symboliseert. Zie afbeelding. Uw link zal verdwijnen maar u moet ook nu weer, uw pagina opslaan en in de frontend vernieuwen. 
Vewijderlink

Binnen pagina navigeren via ankerlink

Als er erg veel tekst in uw pagina staat zoals bijvoorbeeld op deze pagina, kunt u uw bezoekers ook laten navigeren binnen een pagina. Dit doen we door gebruik te maken van de z.g. Ankers. Om het anker te vinden kijk op afbeelding. Zorg er altijd voor indien u veel tekst in uw artikel hebt dat u JCE ankerParagrafen maakt. Doe dit door een normale enter te geven, als u een regel wilt afsluiten. Wilt u gewoon naar een volgende regel, gebruik dan Shift + Enter. Maar meestal kunt u gewoon doortypen, het beeld in de frontend past zichzelf aan. U moet u goed realiseren dat wat u ziet in de frontend er heel anders uitziet op een tablet of telefoon. Ga niet zelf lopen uitmaken waneer een nieuwe regel begint, laat dit aan het systeem over, dat geeft meestal het beste resultaat. Bij veel tekst, geef dan een gedeelte in uw pagina een kopje van die paragraaf of gedeelte. Net zoals in dit artikel. Typ bijvoorbeeld ''Links verwijderen" zoals hierboven en kies in de editor in de vervolglijst waar meestal PARAGRAPH staat voor Heading 2. Heading 1 wordt alttijd gebruik in de aanhef van het artikel om het voor Google wat makkelijker te maken.

Nu heeft het gedeelte binnen uw tekst een duidelijke kop. Selecteer dat kopje, het wordt als het goed is invers en klik dan op het ankertje wat op de afbeelding rood omcirkelt is. Er verschijnt een klein popup waarin gevraagt wordt om een naan te geven voor dit anker. Er staat meestal "Insert/edit anchor" Typ hier de naam van het anker en gebruik geen vreemde tekens spaties en begin altijd met een letter en nooit met een nummer. Doet u het fout zal een waarschuwing gegeven worden en lukt het ankeren van de tekst niet. Is het wel goed gegaan verschijnt een geel ankertje voor het kopje ten teken dat dit een anker is. Vrees niet, dit teken is in de frontend niet zichtbaar. Sla uw pagina op, ga naar de frontend en vernieuw uw pagina.

Wat u misschien zal opvallen is dat uw kopje in de frontend een andere kleur heeft gekregen en eigenlijk een soort van link is geworden. Maar er zal niets gebeuren als u op het kopje klikt in de frontend. Probeer maar uit. Het zal duidelijk zijn dat er ergens binnen de pagina een verwijzing moet komen naar dat anker om bijvoorbeeld snel naar dat gedeelte in de pagina te springen. Dit gaat als volgt te werk.

Index maken

De beste plaats voor de index is bovenaan de pagina, dit komt ook als eerste in zicht als de pagina wordt geopend. Om het duidelijk te maken kijk maar bovenin deze pagina, hier staan alle belangrijke paragrafen waar ik een ankerlink van heb gemaakt in een vertikaal rijtje. Voor het gemak en overzichtelijkheid heb ik deze een opsommingsteken gegeven. Om dit te maken, type het kopje waarnaar u wilt verwijzen, in dit geval nemen we als voorbeeld het eerste kopje "De Editor" We selecteren dat stukje tekst en gaan hier een link van maken. Klik op het icoontje voor link te maken (de brakken van de ketting) maar kies nu in het popupvenster onderin bij Atributes op het Article Anchors. Het pijltje rechts is een vervolgkeuzelijst dat opend en nu ziet u de lijst met ankers die u gemaakt heeft. Kies in dit geval "deeditor"  zo u ziet staat er geen spatie in de naam van het anker. Klik op insert en u link naar dat gedeelte in uw pagina is gemaakt. Klik op opslaan ga naar de frontend en vernieuw uw pagina. Test maar uit en u zal zien dat het werkt.

Bij het maken van een ankerlink, dus wanneer u een aanhef van een paragraaf wil gaan gebruiken als link, typ zonder spaties en hoofdletters, anders zal het niet lukken.