Joomla templates voor uw internetsite

De meeste joomla sites worden voorzien van standaard of gratis templates.

Daar is ook niets mis mee, maar voldoen vaak niet aan uw eisen voor wat betreft kleur, indeling en logo. hansnl heeft de oplossing voor, site responsive aangepaste template.

Een template maakt uit hoe u site er uit ziet, bijvoorbeeld kleuren, indeling, lettertype, etc.etc. Om op te vallen is het vaak van belang om een rustig uiterlijk te creëren voor uw site die overzichtelijk in elkaar zit. Uw bezoekers moeten niet minuten lang moeten zoeken naar uw telefoonnummer en overige contactgegevens. Uw site is een verlengde van uw visitekaartje. Wat is het doel van uw website? verkoop, naamsbekendheid, producten promoten of bereikbaarheid van uw bedrijf of instelling? Met al die zaken dient rekening gehouden te worden en begint vaak al met het kiezen van een juiste domeinnaam. Het begin van een goed werkende website is een goede dommeinnaam die mooi terug kan komen in uw template. Uw bedrijfskleuren en logo dienen optimaal te zijn voor plaatsing in de template en als het logo digitaal kan worden aangeleverd zorgt hansnl ervoor dat dit omgezet wordt in een extensie die snel gelezen wordt door alle browsers en zodoende de laadtijd van uw pagina verkort. Lange laadtijden zorgen voor wegklikken. De gemiddelde website bezoeker is nou eenmaal gehaast. Foto's als logo wordt door mijn sterk afgeraden omdat die niet goed om te zetten zijn in snelle extentensie zoals .dng Dit heeft te maken met het omzetten naar vectortekening van uw logo. Bij foto's is dat niet zo'n goed idee. Op mijn pagina LOGO'S leg ik hier meer over uit.

Meerdere joomla templates op een site

Hansnl is in het bezit van tools om zo'n template voor uw joomla website te maken of aan te passen. In welke stijl u ook maar wenst. Met behulp van b.v. het programma artisteer is heel veel mogelijk en krijgt uw site een exclusieve uitstaling. Menustructuren, logo's of bedrijfskleuren, alles is aan te passen naar uw wensen. Natuurlijk wordt rekening gehouden met responsivieteit, het gebruik door bezoekers via mobiele telefoons, tablets etc. Ook dan moet uw site er goed uit zien. Dit heet responsive, en is tegenwoordig een must. Een eventuele verbinding met de vele social media is natuurlijk ook mogelijk. Het is ook mogelijk om een door u uitgekozen template op het www helemaal aan te passen of helemaal bij nul te beginnen. Tevens is het in joomla goed mogelijk om gebruik te maken van verschillende templates en op die manier pagina,s totaal verschillende uitstralingen te geven op uw site. Pagina's en menuverwijzingen kunnen toegewezen worden aan bepaalde templates maar ook bepaalde modules kunnen aan of uit gezet worden naar uw wensen. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden om op een goede manier om te gaan met verschillende joomla templates dat uw smaak en wensen bijna altijd te realiseren zijn. Soms wordt door plaatsgebrek op een pagina besloten om dezelfde template te gebruiken als de homepagina, maar dan zonder een banner of logo. Dat scheelt enorm in hoogte en uw bezoekers zullen minder snel hoeven scrollen. Dit kan door middel van twee verschillende templates te maken of module's af of aan te zetten.

Joomla template kopen, zelf maken of aanpassen

 Indien u een joomla template koopt moet rekening gehouden met de aanpasbaarheid van de template. Soms komt het voor dat gekochte templates zichzelf updaten met de nieuwste technieken. Opzich is dat natuurlijk heel goed maar heeft ook zijn nadelen als je niet weet wat er geupdated wordt. Stel u hebt in het CSS wijzigingen of aanvullingen aangebracht. De template wordt automatisch geupdated en uw wijzigingen zijn daarmee vaak verloren. Het is daarom van belang dat een aangepaste CSS als custom file wordt opgeslagen zodat de aangebrachte wijzigingen en aanvullingen niet verloren gaan bij een update. Niet alle gekochte en gratis templates zijn goed geschikt om een aanpassing te maken via het CSS. Een template geheel zelf gemaakt heeft daar geen last van maar de moderne technieken die gebruikt worden met het maken van een template zijn zo gecompliceerd dat beter besloten kan worden gebruik te maken van bestaande templates en deze aan te passen.

Artisteer

Een template zelf maken in bijvoorbeeld Artisteer heeft als voordeel dat er niet automatisch wordt geupdated en uw instellingen het zelfde blijven zolang u uw template niet veranderd. Artisteer is een mooi programma voor het maken van joomla templates maar heeft ook zijn nadelen. Men moet goed weten hoe om te gaan in de backend van joomla om alles goed af te stellen bij gebruik van een Artisteer template. Ander nadeel is dat mac gebruikers geen gebruik kunnen maken van Artisteer, dit programma is er alleen voor Windows. De in het verleden uitgebrachte versies van Artisteer voor MAC werkten bijzonder slecht en veroorzaakten crasches. Op moment van schrijven zijn er nog geen versies voor MAC beschikbaar van Artisteer. Indien u toch gebruik wilt gaan maken van Artisteer adviseer ik u om dit op een windows laptop of machine te instaleren en de template die u gemaakt heeft op te slaan in een ZIP file. In de backend van joomla is dan vrij eenvoudig die ZIP file te uploaden en verder in te stellen.
Het responive gedeelte van Artisteer laat soms te wensen over, ook hier geld, wat is het doel van uw site en door wie verwacht u dat uw site bezocht wordt. Jongeren maken meer gebruik van mobiele telefoons en tablets dan bijvoorbeeld oudere bezoekers.

Het gebruik van verschillende  artisteer templates in uw joomla website kan heel veel voordelen met zich meebrengen. Immers kiest u voor een mooie banner op de openingspagina van uw website maar neemt die wel erg veel plaats in beslag dan kunt u kiezen om die banner alleen op de homepage te laten zien of u kiest voor een andere template voor bepaalde pagina's omdat de layout dit vereist. Webshops kunnen beter weer gegeven worden zonder veel poeha er omheen om de producten beter in beeld te brengen.
Daarom is het van het grootste belang dat voor begonnen wordt met het maken of aanpassen van een template bekend is wat het eindresultaat van de website moet zijn. Overingens zitten de standaard geinstaleerde templates bij een joomla installatie ook goed in elkaar, maar zijn enigsinds beperkt in het aanpassen. En de exclusieviteit van uw site is iets minder.

Lettertypes

Een veel gemaakte fout in het maken van templates is het gebruik van lettertypes die niet ondersteund worden door browsers. Het kan zijn dat u eigen gekozen lettertype mooi past bij de uitstraling van uw website maar het is maar de vraag of dit lettertype dan ook wordt weergegeven door de browser die de bezoeker van uw website ondersteund. Het is daarom aan te raden altijd gebruik te maken van de standaard beschikbare lettertypes. Natuurlijk is het mogelijk om dit uit te breiden en in te bouwen in uw site maar het is dan altijd nog de vraag of dit in andere browsers goed ondersteund wordt. IE gaat nou eenmaal anders om met websites dan bijvoorbeeld Safari of Google Chrome. Hebt u als bedrijf een eigen type letter voor bijvoorbeeld uw logo dan zal dit gebruikt moeten worden als plaatje (png, jpeg, dng) Zo komt de uitstraling van uw bedrijf toch terug in de website. Echter de teksten die gebruikt worden en de woorden die als link of als woord in een knop worden gebruikt, kunnen eigenlijk alleen maar goed functioneren in onderstaande lettertypes.
De meest gebruikte lettertypes zijn:

Wilt u zelf aan de slag met het bouwen van een template dan geeft Mindert Aardema van Netspecialist u de kans om een van zijn vele workshops online of via dvd te volgen. cover online workshop joomla templates 2015
Dit is zeker een aanrader en kan u veel kosten besparen in het bouwen van een website. Immers het maken van een template is vaak het meeste werk. Overzichtelijkheid en geen wirwar aan links en advertenties is vaak het beste. Hansnl kan u adviseren om de juiste keuze te maken die altijd bijgesteld kan worden. Op mijn pagina Sites Vrijwilligerswerk vind u een aantal sites door mij gemaakt waarin al duidelijk wordt hoe groot de verscheidenheid in templates kan zijn.

Een andere cursus van Mindert Aardema is Joomla Templates van A tot Z