hansnl Videovideofilm

hansnl video. Filmen en bewerken met videocamera, handycam of DSLR, met behulp van zelfgemaakte steadycam, glidecam en cameracrane, alles in HD.

Tevens voorbeelden van video films, leaders en intro's. Filmen en bewerken van film, een prachtige maar dure hobby. In de loop van de jaren heb ik hier al veel geld mee uitgegeven en steeds als je denkt, nu heb ik het perfecte materiaal duiken er weer nieuwe technieken camera's en software op. Het is voor een amateur niet bij te houden en ik heb geleerd wat je niet kan kopen, maak dat zelf of ben tevreden met wat je wel hebt. Het is begonnen al op hele jonge leeftijd van karton een soort van televisie te maken met daarin een twee rollen die aan elkaar geplakte tekeningen uit stripboeken lieten zien. Als jongeling uit een gezin van 11 kinderen was er natuurlijk geen geld om dure spullen te kopen voor iets wat geen brood op de plank gaf. Een TV hadden we, maar daar was dan ook alles mee gezegd.

Mijn eerste camera

Mijn eerst fotocamera heb ik als klein jongetje gewonnen op de kermis en gaf verbluffend mooie resultaten. Het heeft maar even geduurd, het ding was van plastic en een nieuw rolletje kopen en ontwikkelen van foto's was veel te duur. Jarenlang heb ik er dan ook helemaal niets mee gedaan met fotografie of filmen.
Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en ik ben altijd bijzonder geïntereseerd geweest in de prachtige leaders en promo's die je soms op tv voorbij ziet komen. Het heeft me geïnspireerd om dit ook te kunnen maken, maar dan hobbymatig.

Na een paar verschillende videocamera's gehad te hebben in VHS en DV besloot ik samen met mijn dochter een handycam te kopen in HD. De geboorte van ons eerste kleinkind zat er aan te komen en we kochten een Panasonic .... HD camera. De resultaten zijn niet slecht maar ook weer niet super te noemen. Het ding is makkelijk als je snel even iets wilt filmen, maar als je echt mooie instellingen wilt maken dan kom je echt te kort met dit consumenten cameraatje. Na lang zoeken en speuren heb ik besloten dat ook fotografie niet onbelangrijk is in het bouwen van websites zodat ik besloot om een DSLR (spiegelreflex camera) te kopen. Een  Canon EOS 5D Mark III. Een beest van een camera maar een body zonder lens heb je niet veel aan.

EOS 5D Mark III

Wat een toestel, zo ontzettend veel in te stellen, dat snel even een foto maken of filmpje schieten echt niet kon. Ik heb geleerd om vooral niet in de automatische stand te gaan filmen of fotograferen, want dan leer je het niet. Een goede kennis van me die nog fotografeert met een analoge camera, wist me te vertellen dat tijdens zijn opleiding als fotograaf, je een rolletje kreeg en dat alle foto's gelukt moesten zijn. Tegenwoordig schiet men vlot een SD kaart met 1000 foto's vol en nog geen 10% is gelukt. Op die manier leer je het niet, eerst nadenken voor je iets gaat fotograferen was zijn advies. Er is veel te vinden op het internet over fotografie en filmen en daar heb ik dan ook veel van opgestoken, maar het doen is toch de beste leerschool. De canon EOS 5D Mark III is geen camera voor de beginneling die snel wil leren hoe het moet. Die adviseer ik om eerst een wat simpelere camera te kopen. De fullframe censor die deze camera heeft laat werkelijk alles zien en is naar mijn mening goed van kwaliteit, maar houd er wel rekening mee dat de lenzen die je nodig hebt geschikt moeten zijn voor Fulframe, dus ook duurder zijn.

Sigma EX 24-70 mm

 Zonder lens geen foto of film, dat mag duidelijk zijn, bij de aanschaf van mijn canon heb ik meteen de Sigma EX 24-70 mm aangeschaft op advies van de verkoper. En redelijke lichtsterke lens met een maximaal diafragma van 2,4. Dat is voor foto's perfect, wat een hoop licht krijg je dan op je censor ook al is het vrij donker. Maar bij filmen heb je als nadeel dat alleen het object waar op gefocust wordt scherp is. Dat is bij video niet altijd wenselijk. Het knijpen van het diafragma geeft natuurlijk de gewenste scherpte over een groter gebied maar heeft als nadeel dat de slutertijd langer moet staan. Bij filmen is het niet slim om een langere sluitertijd als 1/50 aan te houden. Advies van Canon is je frames per seconde waar je in filmt moet je verdubbelen dus 25 fps is de sluitertijd 1/50.  Dat kan weer zorgen voor een te donkere opname. Dan de iso maar omhoog zal je zeggen maar dan wordt het spul al vrij gauw korrelig vooral bij video. De proffesional die filmen met deze camera hebben meestal een vrachtwagenlading vol met licht bij en kunnen op die manier een perfect beeld creëren. Dat is voor de amateur niet weggelegt, dus hier zal je consessies in moeten doen met die camera. 

Tiften ND filter

Te weining licht is een ramp maar teveel aan licht zeker nog moeilijker. Bij fotografie verkort je de sluitertijd om een teveel aan licht tegen te gaan. Bij Filmen wordt het beeld dan erg CRISPY, dat is niet mooi voor video. Hievoor heb ik een Tiften ND filter aangeschaft die instelbaar is in het doorlaten van licht. Hier kunnen verbluffend mooie opnamen mee gemaakt worden zonder last te hebben van overbelichting. Het filter heeft een lensmaat van 82 mm en past dus op de lens van Sigma. Veel heb ik er nog niet mee kunnen doen wegens tijdgebrek maar hoop komend jaar hier iets meer van te kunnen zeggen.

Canon EF 16-35mm F4 L IS USM

Deze lens heb ik in het najaar van 2015 gekregen en ik moet nog leren hoe met deze groothoek lens om te gaan. Foto's heb ik er al wel mee gemaakt en bevalt de lens me heel erg goed. ZIE FOTO'S van de Petruskerk Uden en Grand Café Moekes Bar

Hulpmiddelen filmen

Om mooie shots te maken heb ik een aantal hulpmiddelen zelf gemaakt omdat ze eenvoudigweg te duur zijn voor mij. Ik ben in het gelukkige bezit van een kleine draaibank zodat ik veel zelf kan maken. Een tripot van Manfrotto behoord tot de standaarduitrusting die ik uitgebreid heb. Veel zoeken op google en uitproberen heeft als resultaat gehad dat ik zelf heb gemaakt. Klik hieronder over een uitgebreid beschrijving van deze onderdelen met hier en daar ook film.

  • Steadycam met arm en vest
  • Glidecam met dolly
  • Cameracrane tweezijdig controleerbaar
  • Ipad houder voor op manfrotto tripod

Heb u op of aanmerkingen of misschien wel tips over deze pagina, reageer dan door het contactformulier te gebruiken. Van elkaar kunnen we leren en fouten voorkomen.