Steadicam videofilm

In dit artikel wil hansnl u graag uitleggen hoe ik mijn homemade steadicam heb gemaakt. Incl. vest en arm. 

Originele steadicams zijn schrikbarend duur, vandaar dat ik mijn zogenaamde schuurtjestijd (hobbytijd) wilde opvullen met zo'n steadicam zelf te maken. Het is een flinke klus, en je hebt er het nodige gereedschap bij nodig. Gelukkig heb ik een kleine Bernardo draai/freesbank, waar ik heel veel op heb kunnen doen.

Gewoon aan beginnen
steadicam hansnl

Na verschillende prototypes te hebben geprobeerd, met verschillende halve cirkels met handvaten en soorten gimbals kwam ik al snel tot de conclusie dat er geen enkele gimbal is die zowel de horizontale draaiing als het goed in hoogte stelbare vertikale punt in de handel zijn. Voor mijn panasonic video camcorder kreeg ik het maar niet voor elkaar om het zaakje goed in balans te krijgen. Het open of dichtmaken van het lcd scherm gaf al een dermate grote afwijking dat ik besloot om een soort van gyroscoop te gaan maken. Gelukkig ben ik in het bezit van een Bernardo draai frees bank en kan dus heel veel zelf vrij nauwkeurig maken. Niet dat ik de indruk wil wekken een vakman te zijn op dit gebied, het is allemaal hobbymatig wat ik produceer.

Eenmaal de steadicam werkende hebbende, kwam ik er achter dat een zwaardere camera wel eens problemen kon gaan geven en na aanschaf van mijn Canon EOS 5D Mark III werd dit vermoeden bevestigd. Om te beginnen is deze fullframecamera met verwisselbare lenzen veel zwaarder en het schroefpunt om bijvoorbeeld een Manfrotto Quick Release Adapter te gebruiken gaf al meteen een probleem. Het zwaartepunt van de camera zit ver van zijn ideale plaats. Dit is bijna met geen enkel originele plate te compenseren of verschrikkelijk duur. Dit probleem heb ik als eerste opgelost en ben mij volledig gaan toeleggen op het gebruik van de steadicam met de Canon EOS Mark III.

Gewicht

Op de camera heb ik een Sigma 24 70 mm lens die ook het een en ander weegt. In of uitzoomen maakt nogal verschil in de balans van de camera en heb besloten om de lens helemaal uit te schuiven en van daaruit te gaan werken. Je moet tenslotte ergens beginnen. Eerst maar eens wegen hoe zwaar dat allemaal is.
Gewicht Canon EOS 5D Mark III.  947 gram
Gewicht Sigma 24-70 1: 2.8    864 gram  
Wat een totaal gewicht opleverd van 1811 gram

Balansprobleem camera oplossen, ga als volgt te werk.

Leg de camera inclusief lens met de voor u gunstige zoom op een vlakke ondergrond. Pak een potlood of pen en leg die onder de camera, zoek nu in twee richtingen het ballanspunt uit voor de x en y as. Het beste kunt u een hoekig potlood nemen dan is er nog enigsinds een stukje oppervlak waar de camera op rust. Dit is een precies werkje en kost enige tijd. Zodra u beide punten op de camera heeft waar eigenlijk het schroefpunt zou moeten zitten kunt u zelf bepalen hoe groot de aluminium plaat moet worden om te compenseren. Die plaat dient nu als eerste gemaakt te worden met alleen een gat om de plaat met originele schroef vast te zetten aan de camera. Pas als de plaat gemonteerd is kan exact het balanspunt op de plaat gemarkeerd worden. De alu plaat die ik gebruik is 53x76x6 mm groot. In onderstaand filmpje laat ik zien hoe ik dit eerste probleem heb opgelost. Deze film is in HD en kunt u rustig beeldvullend bekijken. 

homemade steadicam hansnl part 1

Fijnafstelling X en Y as

Nu de globale balans is verkregen van camera en lens met plaat, moet er nog precies kunnen worden afgesteld dat het geheel straks boven op de steadicam in balans is. Geloof me, 1 mm naar voor, achter links of rechts zorgt ervoor dat het hele zaakje niet goed werkt. Een eerste gedachte bij mij was, als onder de gimbal of gyroscoop het gewicht genoeg is komt de camera vanzelf in balans. Dat is echt een misvatting. Doordat je teveel gewicht aan de onderkant van de steadicam gaat monteren of het gewicht verder naar onderen verplaatst zal het hele zaakje gaan schommelen en blijft de camera niet mooi stabiel wat wel het eindresultaat moet zijn. Ook om dit probleem op te lossen is veel te koop maar voor mij ook veel te duur. Dus die stelplaat voor finetuning heb ik ook zelf gemaakt van aluminium. Zie hieronder het filmje over hoe ik dit gedaan heb. Overigens hoe meer gewicht hoe meer problemen je in een later stadium zal ervaren met het maken van de arm en het vest. Probeer alles zo licht mogelijk te maken. De camera is al zwaar genoeg, zeker voor een rugpatient als ik. In het volgende filmpje het bovenste plaatje, wat de links rechts verschuiving mogelijk gaat maken gezien vanuit het standpunt achter de camera.

In part 2 word het bovenste plaatje gemaakt om de camera in balans te kunnen stellen.

Er komen nog meer films in de nabije toekomst! bezoek deze pagina regelmatig voor updates.
Wilt u reageren of hebt u vragen stel ze gerust door het reactieformulier in te vullen.

Een van mijn eerste filmpjes geschoten met de homemade steadycam. Camera Canon EOS 5D Mark III, Lens Sigma EX 24-70 mm. Zonder gebruik van filter.
Op het einde van de film volgen de camera instellingen. Reacties, commentaar, suggesties welkom op reactieformulier.