Slidecamvideofilm

Slidecam, voor mooie stabiele video opnames de homemade slidecam en dolly. Voor vloeiende horizontale camerabewegingen.

Assen verstelbaar voor cirkelvormige bewegingen. Met en zonder tripot. Let wel op bij zwaardere camera's dubbele tripot om kantelen te voorkomen.

dollydolly hansnl

Om te beginnen heb je een soort van dolly (kar) nodig om de camera op te bevestigen. Ik heb gekozen voor een aluminium plaat van 8 X 18 cm met daaronder als assen twee blokken aluminium van 4 X 8 X 2,5 cm. 4 wielen gedraaid van nylon met een sponning net als bij een treinwiel. Ik heb de mazzel dat ik in het bezit ben van een Bernardo draaibank. De assen zijn in schuinte verstelbaar zodat de dolly in de rondte kan rijden. Belangrijk is het dan wel om beide assen evenveel in schuinte te verstellen anders zal de dolly telkens een anders spoor gaan rijden. Exact hetzelfde spoor rijden is belangrijk als je een opname wilt maken rondom een object. De wielen zijn voorzien van twee lagers van 22 mm gesloopt uit een oude skeeler. Gaten boren, draad tappen en klaar is de dolly. In het midden zit een gat met daardoor vast een bout die past in een videokop van Manfrotto. Deze bouten zij in de betere gereedschap en ijzerhandel te verkrijgen. Let op dit is geen metrische draad. 

Videokop op Dollydolly met kop hansnl

Door de horizontale as van een tripot van Manfrotto goed vast te draaien kan je de kop zo los schroeven en vast maken op de dolly.
Om niet te veel geluid van het rijden van de dolly over te brengen op de camera heb ik van een oude binnenband van een fiets stukjes van ongeveer 1,5 cm afgeknipt en die om de wielen getrokken. Daardoor schuift de dolly ook niet op gladde oppervlakken. En geloof me hoe gladder de ondergrond hoe beter. 
Ik heb gekozen voor handmatig voortbewegen omdat de meeste videografen en fotografen al genoeg acu's opladers en snoeren mee te zeulen hebben.
Heeft ook als voordeel dat je in het veld deze dolly op een rail kan gebruiken. 

Slede hansnl1   Slede hansnl2

Hieronder mijn eerste filmpje gemaakt met deze dolly. En wie denkt dat je dat beter kan doen door het object op een draaischijf te zetten wil ik even wijzen op het schaduweffect wat eventueel nodig is. Bij een draaischijf zal de schaduw van het object op de zelfde plaats blijven waardoor je kan zien dat het op een draaischijf staat. Bij dit systeem draai je echt om het onderwerp heen duss schaduwen en randen zullen zich anders gaan gedragen.

Bovenstaand filmpje heb ik geschoten met mijn Canon Mark III met een sigma 24-70 lens. Na diverse pogingen kwam ik er achter dat een vlakke ondergrond essentieel is. Twee plaaten 15 mm hechthout maken een totaal opervlak van 125 X 125. Doordat er een naad is zal er altijd iets beweging in de camera zitten als hier overheen gereden word, ondanks dat ik wit papier over deze twee platen heb gelegd. De minimale afstand van camera tot object is hier ook een probleem. Deze lens is pas scherp te stellen bij een minimale afstand van zo'n 45 cm en dat geeft problemen. Ook de achtergrond wil je niet in beeld en dat is niet zo makkelijk op te lossen als het lijkt. Je hebt relatief veel plaats nodig om dergelijk opname te kunnen maken tenzij je een groot en zeer vlak vloeroppervlak hebt wat de juiste kleur heeft en zeker niet spiegeld. Mocht je meer willen weten over camerainstellingen etc etc reageer dan hieronder.

Hieronder mijn eerste film met de slidecam op de rail die ik zelf heb gemaakt. Camerainstellingen zijn nog niet wat het moet zijn.