De camranger, een handig apparaatje om draadloos op afstand uw DSLR (spiegelreflex camera) camera te bedienen. Diafragma, focus, iso, sluitertijd, via bv uw Ipad te bedienen. Ook voor mooie timelaps. In de zomer van 2019 heb ik dit apparaatje aangeschaft en als je er wat tijd in steekt kan het tot mooie resultaten leiden. Voor pakweg $300 dollar ben je in het bezit van deze uiterst handige toevoeging op uw camera uitrusting. Op dit moment zullen in Europa de kosten voor dit draadloze verbinden van uw camranger hansnl1spiegelreflexcamera met bijvoorbeeld een Ipad zo rond de €330 liggen. Het aparaat voelt robuust en degelijk aan en na aanmelden bij camranger, kunt u de software downloaden voor op uw Iphone, Ipad, Imac, Android of Windows toestel. Na installatie van de software koppelt u uw camera aan de Camranger en als de batterij goed opgeladen is kunt u makkelijk een draadloze verbinding maken via het WiFI netwerk. Opladen kan via een bijgeleverde kabel via USB. Na een paar uur is de Camranger geladen en kunt u die 5 a 6 uur gebruiken, afhankelijk van de situatie en temperatuur. Kijk voor de zekerheid even op de site van camranger of deze ook geschikt is voor uw camera voor u tot aankoop overgaat. Stel je gaat op vakantie, dan moet je deze zeker meenemen. Je kunt er tijdens je reis leuke dingen mee doen. Bijvoorbeeld in Spanje, Frankrijk of Italië.
Fotografie met de camranger
In eerste instantie was de aanschaf van deze camranger bedoeld als video-controle mogelijkheid van de camera op de Ipad. Mijn Ipad heeft een Retina scherm en eerlijk is eerlijk, dat is een goed en zuiver beeld. Na lang zoeken en bellen met Canon en Mac kwam ik er achter dat het niet mogelijk is de Ipad als monitor te gebruiken, zelfs niet met verbinding via een kabel. De meeste toestelen kunnen wel een HDMI signaal uitzenden maar niet ontvangen. Dat is heel jammer want anders was mijn probleem al opgelost geweest. In mijn speurtocht kwam ik op de Camranger en na vele reviews gelezen te hebben heb ik de gok maar gewaagd. De grootste teleurstelling was toen ik bevestigd kreeg wat ik al vermoede dat het toestel geen video kan streamen, dus geen continu controle over je video-opname. Je kan een opname niet terug zien via de in mijn geval Ipad. Daarom beperk ik me in dit artikel tot de combinatie DSLR Camranger en Ipad. Tijdens een van mijn eerst proefopstellingen kwam ik er achter dat je het fototoestel niet alleen in RAW moet zetten want dan zie je de gemaakte opname niet. Is eigenlijk ook wel logisch, je gaat RAW foto’s niet zo snel bewerken op een Ipad of Iphone. Het was toch wel even zoeken en speuren waarom ik een gemaakte opname niet terug kon zien op de Ipad. Helaas ben ik net zoals zovelen, gebruiksaanwijzingen lezen, ho maar. Lees verder hoe dat probleem op te lossen is.
Camranger instellingen
Nadat de camranger is aangesloten kan het fotograferen beginnen. Natuurlijk moet u even op uw toestel, in mijn geval, de Ipad, de WiFi instellingen even aanpassen. Er moet verbinding gemaakt worden met de camranger. Natuurlijk moet u eerst even de software van Camranger instaleren op uw Ipad. Als de camranger aan staat en uw verbinding met de Ipad is gemaakt ziet u eigenlijk meteen dat u de knop live view in het scherm moet aanklikken zodra u het programma op uw Ipad heeft geactiveerd. Je ziet meteen waar de camera op gericht is en je kan vervolgens je diafragma, iso, sluitertijd etc etc instellen. Je camera kan je het beste zetten op M (manual) op mijn Canon EOS 5D Mark III heb je drie custom instellingen die ook te gebruiken zijn. Ga je voor automatisch zal een gedeelte natuurlijk niet werken. Maar het merendeel van de fotografen die in het bezit zijn van dergelijke camera zullen niet snel alles op de automaat zetten. Ga je op rondreis? Neem dan altijd extra batterijen mee. Tijdens je vakantie wil je natuurlijk niet zonder power komen te zitten. De vakantiekiekjes moeten lukken, zodat je thuis alle excursies aan je vrienden kunt laten zien.
Camranger Focus
Heb je eenmaal je scene gekozen is er nog de mogelijkheid om op een onderdeel in de scene te klikken en dan wordt het hele spul op dat punt ingezoomd. Nu kan je zeer nauwkeurig met de focus instellingen op je Ipad scherp stellen. Maak je foto en na een paar seconden verschijnt er een thumbnail van je foto boven in beeld. Klik hier op en de foto wordt gedownload. Nu kan je de gemaakte foto in Ipad groote bekijken. Let wel op, is de foto alleen in RAW formaat gemaakt zal je de foto niet zien, maar alleen de thumbnail. Stel je camera in dat er ook een jpeg wordt opgeslagen. Die is goed te zien en nu heb je een veel betere controle over je foto dan op het kleine LCD scherm van de camera. Controle over je foto is nu al veel beter dan via het klein LCD scherm van je camera.
Camranger foto’s vergelijken.
Klik je links boven in het scherm op je Ipad dan zie welke foto’s je allemaal gemaakt hebt, en op je camera staan. Let op, ook hier zullen de RAW images te zien zijn als thumbnail maar als je die aanklikt sluit de Ipad het camranger programma. De JPEG afbeeldingen kan je beeldvullend zien maar het mooie is als je meerdere opnames hebt gemaakt van hetzelfde object, dan kan je de foto’s vergelijken (compare) en eventueel waarderen. Dit is erg makkelijk, wat niet goed is gooi je weg en wat goed is bewaar je. Let wel even op, op dit moment staan de foto’s nog steeds alleen maar op je kaart in de camera of het geheugen van de camera. Ga terug naar het hoofdscherm en daar kan je onder in het scherm kiezen wat je met geselecteerde foto’s die boven als thumbnail worden weergegeven moet worden gedaan. Je kan ze verwijderen maar ook op je Ipad opslaan. Op dat moment worden ze pas echt gedownload naar je Ipad. Kies je voor via mail versturen, dan moet je wel goed bedenken dat je Ipad verbinding heeft met de camranger en niet met het internet, de foto zal dus niet via mail verstuurd worden. Ook na afsluiten van de camranger als de Ipad weer naar zijn normale internetverbinding is verbonden gebeurd er niets. Misschien dat ik iets fout heb afgesteld in de Ipad of het programma van Camranger, maar bij mij werkte het niet. Is ook niet zo erg, de meeste fotografen zullen hun SD of Flash kaart uit de camera nemen en in hun computer stoppen om met de opnames aan de slag te gaan.