Heb je interesse in een woning en wil je er een bod op doen? Dan is het bijna niet meer mogelijk om onder de vraagprijs te bieden, of de vraagprijs te bieden. Op het overbieden van een woning kom je dan ook eigenlijk bijna niet meer onderuit. Er heerst namelijk nog steeds een krapte op de woningmarkt. De vraag is ontzettend groot; het aanbod een stuk kleiner. Waar jaren geleden overbieden op een woning de uitzondering op de regel was, is het nu de regel en de uitzondering komt haast niet meer voor. Maar is het verstandig om te overbieden en hoeveel moet je overbieden? Waar moet je op letten qua hypotheek en moet ik een aankoopmakelaar inschakelen? We vertellen je er hier meer over:
Overbieden: waarom gebeurt het?
Waarom bieden we met z’n allen over, vraag je je misschien af. De oorzaak hiervan is de krapte op de woningmarkt. We vissen met z’n allen in dezelfde vijver. Eengezinswoningen en appartementjes vliegen als zoete broodjes over de toonbank. De vraag is groter dan het aanbod en hierdoor rijzen de prijzen de pan uit. Woningzoekers zijn vaak meer bereid te betalen dan wat het huis eigenlijk waard is.
Bieden op inschrijving is tegenwoordig ook hot onder de verkopende partijen. Vaak heb je hier een aantal dagen de tijd voor, dus er moet snel een bod gedaan worden. Daarnaast heb je slechts 1 kans op een bod te doen, dus het moet een goed bod zijn wil je de woning aan de haak slaan. Een tweede bod is bij bieden op inschrijving niet mogelijk. De verkopende partij beslist op de datum waarop alle biedingen binnen moeten zijn met welke bieder ze de onderhandelingen in gaan. Wanneer jij dus een veel lager bod hebt geplaatst dan de anderen is de kans ontzettend groot dat de woning niet voor jou gaat worden. Door deze factoren zetten belangstellenden dan ook vaak hoog in wanneer ze de woning echt willen hebben.
Daarnaast is de vraagprijs niet altijd wat de woning werkelijk waard is. Het kan namelijk een strategische vraagprijs zijn die bewust lager ligt. Wanneer een vraagprijs relatief laag ligt komen er meer belangstellenden op af en zullen er meer en waarschijnlijk hogere biedingen gaan plaatsvinden. Het betekent dan ook niet meteen dat je meer betaalt dan waar de woning op getaxeerd is.
Overbieden in 2022
Zoals gezegd: overbieden op een woning is tegenwoordig de norm. Hoeveel er over geboden moet worden? Dat hangt van onder andere de woning waarde af, maar wat misschien nog wel de belangrijkste vraag is: wat is de woning jou waard en hoeveel hypotheek kan ik opnemen?
Wist je dat volgens het NVM in het laatste kwartaal van 2021 gemiddeld in 45% van de biedingen met 25.000 euro is overboden wanneer een woning te koop stond tussen de 200.000 en 300.000 euro? In 6% van deze gevallen was het zelfs meer dan het bedrag van 50.000 euro. Dat is serieus geld.
Wanneer je naar een woning zoekt tussen de 300.000 en 400.000 euro dan is zelfs 61% van de overbiedingen op woning meer dan 25.000 euro en bij wel 21% van de verkopen is het huis overboden met minimaal 50.000 euro.
Er wordt dus ontzettend veel overboden, maar de bedragen van overbiedingen is ook enorm toegenomen. Wanneer je naar de overbiedingen van 6 jaar geleden kijkt, was de gemiddelde bieding boven de vraagprijs 4.500 euro. Dat is niet meer te vergelijken met de overbiedingen in 2022.
Met welk percentage moet ik overbieden?
Ontzettend lastige vraag. We herhalen het nogmaals: je moet bieden wat een woning jou waard jou. Dit hangt niet af van percentages. Ben je nu toch erg benieuwd naar hoeveel procent jij zou moeten overbieden? Onder de 10% kom je vaak niet meer uit. Maar misschien nog wel slimmer: neem een aankoopmakelaar in de arm. Een aankoopmakelaar behartigd jouw belangen en kan je adviseren wat een goede tactiek is, maar denkt daarnaast ook mee over een passend bod voor de woning die jij in gedachten hebt.